vinkelhuset.blogg.se

Vi har byggt ett enplans vinkelhus i Dalarna. Huset byggdes i lösvirke och är 156 kvm stort. Huset stod klart i april 2016.

Insikter

Kategori: Allmänt

Jag och maken funderade lite på saker som vi skulle gjort annorlunda om vi skulle gjort om det idag.

Vi kom fram till att:

Om vi hade börjat om bygget från början så skulle vi vara mycket mer noga med att skriva ner allt. Att vara övertydlig med saker som man kommit överens om, och skrivit ner alla tillval och ändringar. Vi gjorde till exempel ett dokument där vi rum för rum skrev upp material - det har varit jättebra. 

Men vi skulle ha gjort ett liknande dokument som hade med alla lösningar som vi kommit överens om, tex hur man skulle lösa vår specialfläkt i köket. Vi var tillsammans med KA och entreprenören helt överens om hur vi skulle lösa problemet. Men en kommunikationsmiss till snickarna har nu gjort att röret från fläkten vid spisen inte kommer kunna gå upp och ut genom taket då elektrikern byggde för precis där fläktrören skulle sitta. Trist när alla  egentligen var på det klara med hur vi skulle göra. Men nu är det för sent att ändra..

Vi skulle också vara mer noga att från början begära veckomöten med snickarna den första tiden, och sedan inför varje större moment på bygget. Detta för att undvika kommunikationsmissar. 

Jag hade ökat budgeten för el med en ordentlig slant, minst 50' extra för att känns att man har lite att röra sig med. Men här verkar också priset skilja sig kraftigt mellan entreprenörer. Några vänner till oss verkar betala en bråkdel av vad vi får betala tex. 


Sen kommer lite mindre saker som jag hade ändrat om vi hade mer pengar i budget: 

Vi ångrar lite att vi inte tog en rak golvbrunn som går längst väggen i duschen. Priset är betydligt mycket högre (ca 10') vilket gjorde att jag inte vågade riskera att spräcka budgeten så vi strök den. Men det är ju lindrigt, och antagligen ingenting vi kommer att sakna sen. En vanlig golvbrunn duger ju faktiskt fint och vi har en golvbrunn mellan våra två duschar så man står ju faktiskt inte ens på den 😉

Hade vi haft mer pengar så hade jag också satsat på en ännu dyrare dörr från leksandsdörren 😋 med påbyggda klassiska lister, istället för fasade mönster som vi har nu. Men det är knappast försvarbart eftersom dörren redan nu är svindyr! 


Det är också så lätt att många val görs tidigt, under stress, eller i skuggan av större val. Det gör att man lätt ändrar sig efterhand. Så ha 100' extra för tillval och annat tillgängligt, så att ni kan komplettera om det fortfarande är möjligt. 

Sen finns det säkert massa saker mer man kan tänka på! Och de som vi kommer på, återkommer jag om 😋


KOMMENTARER:

 • Hej huset! säger:
  2016-03-08 | 10:15:28
  Bloggadress: http://hejhuset.blogg.se

  Det här inlägget var guld värt! Bra lärdom att det kan bli kommunikationsmissar med snickarna. Ska verkligen försöka hålla veckomöten när det sen blir dags, låter som en bra plan!
  Rak golvbrunn ska vi fortsätta fundera på ett tag till, helt klart. Det är ju himla snyggt!
  Att ha en extra buffert låter som en grym idé, känns dock som vi tar från den i varje val vi gör …

  Svar: Kul om det kan vara till nån nytta 😊
  Ja det där med buffert är ju himla svårt. Vi har flyttat pengar fram och tillbaka flera gånger. Det senaste vi gjorde var att vi strök anslutningen för fiber, så vi har ledningar förberett men vi avvaktar med att koppla in fibern då det kostar 25' oavsett om vi gör det nu eller sen, och så la vi de 25' på saker som vi inte kan välja till senare, tex el 😁
  vinkelhuset.blogg.se

Kommentera inlägget här: